Cilt Hastalıkları Tedavisi

Vücudun tamamını kaplayan deri dış ortamla sürekli temas halindedir. Bunun sonucu bazı durumlarda korunmasız kalabilir. İklim değişimleri, fiziksel nedenler, mikrobiyal ajanlar gibi birçok neden cilt hastalıklarına neden olabilir.

 

Cilt hastalıkları, cildin üst tabakasında kaşıntı, yanma ağrı gibi şikayetlere neden olabilir. İstenmeyen bu durumlar kişinin günlük yaşantısını,  gece uykusunu olumsuz yönde etkiler. 

Vücudun alerjik tepkisi olarak ortaya çıkabileceği gibi,  bazı durumlarda başka bir hastalık nedeniyle görülebilir. 

Ciltte görülen değişimler bazen ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. 

Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Cilt hastalıkları, oluşum nedenleri ve bulunduğu konuma göre farklı çeşitleri bulunan ve belirtileri birbirine çok benzeyen hastalıklardır. 

Ciltte görülen hastalıklar diğer tüm hastalıklara gibi önemlidir, bazı durumlarda çok daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Cilt hastalıklarında da diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanı ve teşhis çok önemlidir.

Dünyada ve Türkiye’de  yaygın olarak görülen hastalıkların başında cilt hastalıkları gelir.

En yaygın görülen cilt hastalıkları şunlardır…

Akne (Sivilce)

Toplumda ‘sivilce’ olarak bilinen akne, birçok insanın, hayatının bir bölümünde karşılaştığı bir şikayettir.  Bazı kişilerin cildinde (ergenlik gibi) yaşamının bir bölümünde akne çıkarken bazı kişiler uzun süre bu hastalıkla mücadele eder.

Akne oluşumunda etken birkaç durum vardır. Bunların başında, cilt altında yağ üretimini sağlayan bezlerin ve kıl köklerinin bir nedenle tıkanması gelir.

Akne veya diğer ismiyle sivilcenin vücutta en sık görüldüğü bölgeler; alın, yüz, göğüs, omuz ve sırt bölgesidir.

Akne, doğumdan itibaren her yaş grubunda görülebilir. Ancak ergenlik olarak adalndırılan gençlik döneminde oldukça sık görülür.

Akne-sivilce çıkmasında; hormon dengesizliği, bazı ilaçlar, yağlı ve şekerli hazır gıdalar tetikleyicidir.

Akne-Sivilce Tedavisi

Akne-sivilce tedavisinde öncelikle hastalığın nedeni öğrenilir. Gerekli durumlarda ilaç tedavisine başlanmalıdır. Akne tedavisinde kullanılan ilaçlar mutlaka doktor tavsiyesiyle alınmalıdır.

Bunun yanında beslenme ve cilt temizliğine dikkat ederek akne oluşumu önlenebilir.

Akne tedavisinde; ozon, mezoterapi, aromaterapi gibi tamamlayıcı tıp yöntemlerinden yararlanılır.

Ozon ile akne tedavisi;

Ozon tedavisinin lipolitik ve dezenfektan özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde akne tedavisinde kullanılır ve çok güzel sonuçlar alınır.

Mezoterapi ile akne tedavisi;

Mezoterapi sayesinde akne oluşmasına neden olan cildin sebum dengesi sağlanır. Cildin sebum dengesi bozulduğu zaman sivilce oluşmasına neden olur.

Mezoterapi ile akne tedavisinde özel kokteyl hazırlanır ve cilde enjekte edilir. Bu sayede hasara uğrayan sebum dengesi onarılır ve cilt yağlanmaz. Bu da sivilce oluşmasını önler.

Aromaterapi ile akne tedavisi;

Aromaterapide kullanılan özel yağlar sayesinde akneye yol açan mikroorganizmalar yok edilir. Cilt temizlenir ve cildin yeni hücre üretmesi sağlanır.

Kurdeşen (Ürtiker)

Kurdeşen, ciltte ortaya çıkan, kısa süreli olan, ten rengi yada kırmızı renkte olan yumrulara denir .  Bazı durumlarda, deri döküntüsü, kızarıklık, kaşıntı gibi şikayetlerle beraberde görülür.

Ruhsal değişimler, alkol gibi kötü alışkanlıklar, egzersiz sonucu kurdeşen kaynaklı kaşıntı artabilir.

Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker hastalığının nedeni çoğu zaman bilinmez.

Kurdeşen tedavisinde; ozon terapi, mezoterapi, aromaterapi gibi tamamlayıcı tıp yöntemleri kullanılır.

Egzama (Atopik Dermatit)

Egzama, derinin üst tabakasında kızarıklık, kaşıntı, kabuk bağlama gibi şikayetlerle ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Egzama neredeyse her yaş insan da görülebilir. Çocuklarda görülme oranı yetişkinlere göre daha fazladır.

Atopik dermatit çoğu durumda kronik olan bir hastalıktır. Bazı kişilerde ise dönem dönem görülür.

Egzama, tedavisi uzun süreli olan, beslenme gibi yaşam şartlarına dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. 

Egzama tedavisinde ilaçlı tedavinin yeri vardır. Ancak özellikle kronik egzama kolay kolay tamamen tedavi edilmez. Bu gibi durumlarda tamamlayıcı tıp yöntemi olan ozon, aromaterapi, mezoterapi, hirudoterapi (sülük) gibi tedavi yöntemleri tercih edilir.

Egzama tedavisinde hirudoterapi(sülük)

Hirudoterapi tedavisinde kullanılan, doktor sülük olarak bilinen sülükler bir salgı salgılar. Kanı emerken salgıladığı bu salgıda 105 adet yararlı madde bulunur. 

Bu yararlı maddeler sayesinde birçok hastalığın tedavisi gerçekleşir. Egzama da bunlardan biri.

Egzama tedavisinde sülük oldukça güzel sonuçlar verir.  Bu tedavi sayesinde egzamanın neden olduğu kızarıklık, kaşıntı ve kabuklanma problemi giderilir. Düzenli yapılan tedavi sayesinde hastalık tamamen kontrol altına alınır.

Burada dikkat edilmesi gereken sülük tedavisinin mutlaka doktor tarafından hijyenik ortamda yapılmasıdır. Kullanılan sülük tıbbi- doktor sülük olmalıdır.

Zona

Su çiçeğine neden olan “varicella zoster” virüsünün neden olduğu zona, sinir iltihaplanmasıdır. Çocukluğunda su çiçeği çıkarmış kişilerde görülür. 

Zona hastalığı tedavisinde ozon oldukça etkilidir. Bunun yanında aromaterapide kullanılan özel yağlar zonanın neden olduğu ağrı, kaşıntı ve yangı gibi şikayetleri yok eder, tedaviyi hızlandırır.

Sedef Hastalığı

Sedef, deride kırmızı, kabuklu, pullarla kaplı lekelerin meydana gelmesidir. Sedef oluşmasında cilt hücresinin artması büyük rol oynar.

Sedef çoğunlukla dirseklerde, sırtta, kafa derisinde, görülür.  Ancak vücudun diğer bölgelerinde de bu lekeler meydana gelebilir.

Her yaş grubunda görülebilen hastalık bazen kaşıntı ve ağrı şikayeti de doğurur.

Sedef hastalığı da egzama gibi uzun süreli tedavi gerektirir. Ozon, sülük, mezoterapi, aromaterapi gibi tedavi yöntemleri sedef hastalığının tedavisini hızlandırır ve kalıcı kılar.

Mantar

Cilt hastalıkları içinde  en sık görülen hastalık mantardır.

Tedavi edilmediği takdirde  lenf bezi iltihaplaması gibi başka hastalıklara da neden olur.

En yaygın görülen mantar hastalıkları; tırnak mantarı, kasık mantarı, kasık mantarı ve vücut mantarıdır.

Mantar tedavisinde ilaçların yeri vardır. Bunun yanında tamamlayıcı tıp yöntemleri tedaviyi hızlandırır.

 


Dr. Betül ÖZTÜRK GÜNEL

1980 yılında Almanya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Yeditepe Üniversitesi (İngilizce) Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.

Bir süre Devlet Hastaneleri ve Aile Sağlık Merkezlerinde görev almış olan Dr. Betül ÖZTÜRK GÜNEL, daha sonra İş Yeri Hekimliği ile Sigorta şirketlerinde Bilirkişi Hekimi olarak hasta kabulü yapmıştır.

Dr. Betül ÖZTÜRK GÜNEL, Medipol Üniversitesi Sağlık Bakanlığı onaylı Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat), Hirudoterapi (Sülük), Ozonterapi, Mezoterapi eğitim ve kurs programını başarıyla tamamlamıştır. Evli ve 3 çocuk sahibi olup, iyi derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir. Mesleki çalışmalarına ise şu an İstanbul/Üsküdar'da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

 

Adres Mimar Sinan, Kassam Çeşme Sokaği No: 7 D:.1, 34672 Üsküdar/İstanbul
WhatsApp WhatsApp ile soru sormak için tıklayın
Telefon (0552) 290 19 80
İnstagram dr.betulozturkgunel
Facebook doktorbetulozturkgunel